Missad stroke på Oskarshamns sjukhus anmäls enligt lex Maria

Lex Maria-anmälan efter missad stroke på Oskarshamns sjukhus

En allvarlig vårdhändelse har inträffat på Oskarshamns sjukhus, där en stroke missades vid första bedömningen av en patient i 80-årsåldern. Händelsen ledde till att chefläkare Elmar Keppel gjort en anmälan enligt lex Maria. Händelsen är av särskilt intresse för invånare i Kalmar län, då den rör lokal sjukvård och patientsäkerhet.

Felkodad diagnos ledde till fördröjd behandling

Patienten sökte initialt vård med symtom som yrsel, gångsvårigheter och sned vänster mungipa. Vid det första besöket bedömdes dessa symtom som polyneuropati, vilket är ett samlingsnamn för sjukdomar som påverkar de perifera nerverna. Patienten hänvisades därför vidare till sin hälsocentral i stället för att utredas för stroke på sjukhuset.

”Händelsen har utsatt patienten för risk för allvarlig vårdskada som en inte diagnosticerad stroke kan medföra”, konstaterar sjukhusets redogörelse.

På hälsocentralen misstänkte vårdpersonalen dock stroke och patienten genomgick en skiktröntgen av hjärnan. Undersökningen visade på tre hjärninfarkter och patienten skickades tillbaka till Oskarshamns sjukhus för vidare utredning, där förträngningar i halspulsådern konstaterades som orsak till stroken.

Viktigheten av tidig diagnos vid stroke

Tidig diagnos och behandling av akut stroke är avgörande för patienternas hälsa och funktionsförmåga, enligt . Händelsen visar på riskerna när stroke inte genast identifieras och belyser behovet av noggranna utredningar vid misstänkta symtom.

Enligt källan informerar Region Kalmar län öppet om lex Maria-anmälningar för att främja patientsäkerhetsarbetet. Syftet är att dra lärdom av misstag och förhindra att liknande händelser inträffar igen. Totalt görs mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar årligen i regionen.