Norrbotten Utreds: Läkare Använde Eget Inseminationsmaterial

Läkare använde egna spermier vid insemination i Norrbotten

har avslutat en omfattande utredning av kvinnoklinikens verksamhet, som fastslår att en läkare för 40–50 år sedan använde sina egna spermier vid insemination av kvinnor som sökt vård för barnlöshet. Händelsen, som beskrivs som både olämplig och oetisk, inträffade vid en tidpunkt då lagstiftning kring insemination saknades. Trots detta strider handlingen mot dåtidens praxis.

Oklart antal drabbade

Utredningen har inte kunnat fastställa hur många inseminationer läkaren genomförde med sina egna könsceller. Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger: ”Vi har inte kunnat hitta några uppgifter, vare sig i våra arkiv eller i intervjuer med medarbetare, som ger klarhet kring hur många fall läkaren använde sig själv som donator.” Detta innebär en pågående ovisshet för eventuella barn som kan ha blivit till genom dessa procedurer, vilket ytterligare kompliceras av bristen på statistik från den tiden.

Effekterna på anhöriga och vården

Barn som blivit till genom dessa inseminationer har i vissa fall drabbats av identitetskriser och oro över möjligheten att omedvetet inleda relationer med halvkusiner. Region Norrbotten planerar att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), trots att den berörda läkaren inte längre är verksam. Enligt Pia Näsvall är det en viktig åtgärd för att få frågan prövad, även om läkaren idag är gammal och pensionerad.

För att förhindra liknande händelser i framtiden planerar regionen att lämna en skrivelse till Socialstyrelsen om behovet av ett nationellt register för könscellsdonatorer. Detta skulle minska risken för att en donator kan verka hos flera vårdgivare och ge upphov till ett oklart antal barn. ”En nationell registrering av donatorer skulle bidra till ökad transparens och säkerhet,” menar Region Norrbotten. Regionens utredning visar hur vården i dag är betydligt mer reglerad, vilket minimerar risken för liknande oegentligheter. För mer information, se källan.