Ny åldersgräns för fri tandvård påverkar unga ekonomiskt

Fri tandvård påverkas av ny åldersgräns

Riksdagen har beslutat att sänka åldersgränsen för fri tandvård från 23 till 19 år. Från och med den 1 januari 2025 innebär detta att unga vuxna från det år de fyller 20 kommer behöva betala för sina tandvårdsbesök. Förändringen berör både unga och deras vårdnadshavare, och har väckt frågor om de ekonomiska effekterna för de berörda.

Ekonomiska konsekvenser för unga vuxna

Den nya åldersgränsen innebär att unga från 20 års ålder själva får stå för kostnaderna vid tandläkarbesök. Beslutet kan få betydande ekonomiska konsekvenser för många unga vuxna. Tidigare har fri tandvård inneburit att ungdomar kunnat regelbundet besöka tandvården utan ekonomiska bekymmer. Nu förväntas fler unga behöva planera för dessa utgifter. Denna ekonomiska påverkan är särskilt betydelsefull för personer i RegionNyheters område där många unga bor hemma längre tid på grund av utbildning eller osäkra arbetsförhållanden.

Bakgrund och debatt

Beslutet att ändra åldersgränsen är en del av större förändringar inom svensk hälso- och sjukvård, där resurserna ska omfördelas för att möta andra behov i samhället. Det har funnits debatt om hur detta kommer påverka inte bara de unga vuxna utan även tandvårdens resurstillgänglighet. Bekymmer har lyfts av olika intresseorganisationer som menar att beslutet kan leda till färre besök hos tandvården av ekonomiska skäl, vilket i sin tur kan påverka ungas tandhälsa negativt.

För mer information om detta ämne och för att ta del av beslutet från Riksdagen, läs mer i källan.