Ny Avhandling Avslöjar Högre Infektionsrisk Vid Prostatabiopsi

Ny Avhandling Tar Upp Prostatabiopsi och Risken för Infektion

Överläkaren Joakim Örtegren från Centrallasarettet i Växjö har publicerat en avhandling om prostatabiopsi som undersöker om ytterligare vävnadsprover från prostatakörteln kan öka upptäckten av prostatacancer. I Sverige diagnostiserades över 12 000 män med prostatacancer under 2022, vilket gör det till den vanligaste cancerformen i landet. En central del av Örtegrens forskning är att kartlägga riskfaktorer för infektion efter biopsi, ett ingrepp som kan medföra betydande risker för patienterna.

Begränsningar i Nuvarande Praxis

I sin avhandling fann Örtegren att biopsier från de främre delarna av prostatakörteln inte leder till en ökad upptäcktsfrekvens av cancer jämfört med traditionell provtagning från bakre delen. Dessutom fastslogs att en rutinmässig urinodling inför en transrektal biopsi inte minskar risken för infektion. ”Den vanligaste allvarliga komplikationen efter transrektal biopsi är infektion”, säger Joakim Örtegren, som också nämner att alla ingrepp innebär risker och måste vara väl motiverade.

Identifierade Riskfaktorer

Örtegren har i sin forskning identifierat flera riskfaktorer för infektion efter biopsi. Han konstaterar att patienter med diabetes eller tidigare urininfektioner har nästan dubbelt så stor risk att drabbas av en infektion. Även förskrivning av antibiotika och symtom på godartad prostataförstoring ökar risken. Risken för infektion ökar med antalet riskfaktorer, från 4 % hos dem utan riskfaktorer till 12 % hos dem med tre samtidiga faktorer, enligt studien.

Joakim Örtegren beskriver sin doktorandtjänst vid Göteborgs universitet som både utmanande och givande. ”Doktorandtiden har varit väldigt stimulerande och utmanande och känns som starten på något som kommer att prägla resten av mitt arbetsliv,” säger han och betonar vikten av klinisk forskning på länssjukhus.

För mer detaljerad information, läs originalartikeln här.