Ny forskning i Växjö lyfter rättspsykiatrisk patientdelaktighet

Ny avhandling om patientdelaktighet vid rättspsykiatrisk vård i Växjö

Den 8 november disputerade Andreas Söderberg, specialistsjuksköterska i psykiatri vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och doktorand vid Linnéuniversitetet, med sin avhandling som belyser patientdelaktighet inom rättspsykiatrisk vård. Avhandlingen kallas ”Patientdelaktighet inom rättspsykiatri: Möjligheter och hinder” och fokuserar på de unika utmaningar som uppstår i en vårdform som inte är frivillig, utan bedrivs under tvångslagar.

Forskningens bakgrund och metoder

Avhandlingen bygger på fyra delstudier, varav de tre första baseras på intervjuer – en med personal och två med patienter. Den fjärde delstudien utgörs av en enkätundersökning och syftar till att kartlägga hur både personal och patienter upplever delaktighet, samt hur denna påverkas av personalens beteenden.

Resultaten visar att delaktighet är svårt att uppnå inom en kontext där ofrivillighet dominerar. Både personal och patienter betonar att ett gott bemötande och en vårdande inställning från personalens sida kan bidra till att dämpa känslan av brist på delaktighet.

Vikten av utbildning och förståelse

Enligt Andreas Söderberg är utbildning av personalen en viktig faktor. ”Patienter värdesätter ärlighet och försöker hitta någon som kan vägleda dem genom den rättspsykiatriska vården och dess komplicerade juridik,” säger Söderberg. För att möta dessa behov menar Söderberg att det är nödvändigt med ökad utbildning inom juridik och att ge personalen möjlighet att diskutera etiska frågor relaterade till lagstiftning och straffprocesser.

Genom en ökad förståelse för de juridiska och etiska aspekterna av vården kan personalen bättre stödja patienterna, vilket i förlängningen kan leda till en större känsla av delaktighet hos de vårdade. För mer information om avhandlingen, besök källan.