Ny forskning ifrågasätter säkerheten vid vanlig förlossningsmetod
Forskning påvisar risker med vanlig förlossningsintervention
Ny forskning från Linnéuniversitetet belyser riskerna och användningen av amniotomi, en vanlig intervention vid förlossningar där fosterhinnorna punkteras för att påskynda processen. Trots dess frekventa användning saknas starkt vetenskapligt stöd, vilket väcker frågor om interventionens relevans och säkerhet. Denna forskning, ledd av Sofia Tallhage, presenteras som en viktig del för debatten kring medikalisering av förlossningsvården.
Barnmorskors upplevelser och rekommendationer
Studien, som utförts av Sofia Tallhage, barnmorska och doktorand vid Linnéuniversitetet, innefattar intervjuer med 16 barnmorskor från olika sjukhus. ”Barnmorskorna tyckte ibland att det var svårt att ta beslut om att göra amniotomi eller inte”, uttrycker Tallhage. Enligt forskningen avråder många barnmorskor från rutinmässig användning av amniotomi för att undvika att störa födselns naturliga process. Resultaten visar också att barnmorskor ibland finner det svårt att besluta huruvida ingreppet bör utföras, med hänsyn till kliniska riktlinjer och individuella erfarenheter.
Nationella studier och statistiska insikter
Nationella data från 330,913 förlossningar visar att amniotomi utförs i cirka 40 procent av fallen, med variationer mellan olika sjukhus. I samband med studien framkommer även riskfaktorer såsom navelsträngsprolaps, dock ovanliga. Studien undersökte även risken för sfinkterruptur, en skada vid förlossning där slutsatsen dras att amniotomi inte i sig är en riskfaktor efter justering för andra faktorer. Dock ökar risken för förstföderskor vid senare utförande av amniotomi under förlossningen.
Det fortsatta forskningsarbetet, som presenteras vid en disputation den 11 april, syftar till en djupare förståelse av denna intervention och dess plats inom modern förlossningsvård. För mer information kan avhandlingen och detaljer om forskningen läsas på Region Kalmar Läns hemsida. Läs hela artikeln här.