Ny metod minskar cellgifter för bröstcancerpatienter i Kalmar
Ny bröstcancermetod minskar behovet av cellgifter i Region Kalmar län
Allt fler bröstcancerpatienter i Region Kalmar län kan i framtiden slippa genomgå behandling med cellgifter, tack vare en ny diagnostisk metod. Sedan den 4 mars används den så kallade Oncotype DX-tekniken i regionen. Metoden innebär att en bit cancervävnad skickas till USA för analys, vilket hjälper läkarna att avgöra om en patient har nytta av cytostatika eller kan undvika den påfrestande behandlingen. Det uppskattas att ytterligare cirka 50 kvinnor i regionen varje år kan slippa cellgifter tack vare det nya arbetssättet.
Personanpassad vård – bättre livskvalitet för patienterna
Bröstcancer är en av de vanligaste cancerformerna bland kvinnor, men alla har inte behov av cellgifter. Oncotype DX bygger på en genexpressionsanalys av tumörvävnad och används framför allt vid tidigt upptäckta former av bröstcancer. Syftet är att identifiera vilka patienter som faktiskt har nytta av cytostatika, så att obehagliga biverkningar och långvariga behandlingar kan undvikas för dem som inte behöver det.
”Nu skräddarsyr man med precisionsmedicin och man kan göra kloka kliniska val för att man vet att den här kvinnan jag har framför mig kommer att ha nytta av detta. Det är fantastiskt att de inte behöver genomgå cytostatikabehandling”, säger Petra Hinnen, bröstonkolog.
Snabb analys underlättar behandling
Själva analysen går till så att vävnad från den bortopererade tumören skickas till ett laboratorium i USA. Svaret kommer tillbaka inom åtta till tio dagar och ger ett besked om cytostatika minskar risken för återfall för just den patienten.
”Det är en stor vinst för patienten att slippa gå och vänta länge på ett svar”, säger Åsa Robertsson, medicinsk sekreterare på onkologiska kliniken.
Metoden används redan inom andra regioner i landet, såsom Kronoberg och Västra Götaland. Att Region Kalmar län nu erbjuds tekniken innebär förbättrade behandlingsbeslut, mindre onödigt lidande och ökad livskvalitet för de berörda patienterna.
Läs mer i originalartikeln.