Nya chefer på plats när Norrbotten satsar på bättre vård

Nya divisionschefer utsedda – så förändras vården i Norrbotten från hösten

har nu utsett cheferna som ska leda regionens tre nya vårddivisioner när en ny organisation införs från och med den 1 september 2025. Beslutet att gå från fem till tre divisioner fattades tidigare i våras och målet är att förbättra styrning, arbetsflöden och tillgänglighet för invånarna i Norrbotten. Samtidigt markerar omorganisationen en särskild satsning på barn och ungas psykiska hälsa. Enligt källan har rekryteringsprocessen avslutats i nära samarbete med fackliga organisationer, där samtliga parter är eniga om tillsättningarna.

Här är ledarna för de tre nya divisionerna

De chefer som från hösten kommer att ha det övergripande ansvaret är Marie Stenback (division Nära), Moa Bjerner (division Länssjukvård 1) och Ann-Sofi Schäufele (division Länssjukvård 2).

Regiondirektör Ulrika Sundquist kommenterar: ”Jag är glad över att rekryteringen nu är klar och med de nya divisionscheferna har vi goda förutsättningar att fortsätta förändringsresan framåt. De har alla gedigen erfarenhet och ett starkt engagemang för att utveckla vården för norrbottningarna tillsammans med våra medarbetare.”

De nyutnämnda cheferna lyfter fram möjligheten till ökad samverkan och utveckling. Marie Stenback säger: ”Genom att samla primärvård, folktandvård, barn- och ungdomspsykiatri samt vuxenpsykiatri inom samma division skapar vi helt nya möjligheter till samverkan. Jag är tacksam över att fått förtroendet och jag ser fram emot att tillsammans med våra duktiga medarbetare, övriga divisioner och kommuner fortsätta bygga en nära vård som verkligen utgår från våra medborgare i länet.”

Moa Bjerner ser möjligheter i att samla akutsjukvård och internmedicin under ett tak: ”Här finns stor potential att utveckla det gränsöverskridande samarbetet för flera olika patientflöden. Jag är jätteglad över chansen att få vara med och leda arbetet tillsammans med alla kompetenta kollegor.”

Ann-Sofi Schäufele betonar divisionens betydelse för trygg och säker vård: ”Jag ser det som en förmån att tillsammans med medarbetare inom divisionen och övriga divisioner fortsätta utveckla vården och göra skillnad för våra patienter.”

Målet: Mer samordnad och tillgänglig vård för länets invånare

Syftet med omorganisationen är att skapa en struktur med större fokus på samordning, tillgänglighet och lokal förankring. Mer information och bakgrund finns via källan.