Oskarshamns sjukhus Lex Maria-anmält efter hjärtstoppmiss

Oskarshamns sjukhus gör Lex Maria-anmälan efter fördröjd diagnos

Oskarshamns sjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en allvarlig vårdincident där en patient i 70-årsåldern drabbades av ett hjärtstopp. Incidenten inträffade när patienten sökte vård på medicinakuten för bröstsmärtor. Tecken på en pågående hjärtinfarkt upptäcktes först en timme senare, vilket resulterade i att patienten fick hjärtstopp innan behandling påbörjades. Chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamns sjukhus lämnade in anmälan. Enligt källan har handläggningen orsakat patienten ”onödigt lidande, livshotande komplikationer och permanenta skador.”

Hjärtinfarktmiss förvärrade patientens tillstånd

Efter att patienten återupplivats flyttades denne till Länssjukhuset i Kalmar för vidare vård. Undersökningar drog senare slutsatsen att patienten hade drabbats av en omfattande hjärtmuskelskada. Skadan anses ha kunnat minimeras om hjärtinfarkten upptäckts tidigare. Lex Maria-anmälningar är viktiga verktyg i patientsäkerhetsarbetet och görs när en patient har råkat ut för en allvarlig vårdskada eller riskerat att drabbas av en sådan. Den aktuella anmälningen kommer nu att granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Förbättrad patientsäkerhet och öppenhet

Region Kalmar län betonar vikten av öppenhet vid lex Maria-anmälningar som en del av sitt arbete för ökad patientsäkerhet. Målet är att lära av händelserna och förhindra att liknande situationer uppstår igen. Regionen hanterar mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar årligen, vilket är proportionerligt mot de över 1 miljon patientkontakter som sker varje år. Chefläkare Elmar Keppel kan kontaktas för frågor kring denna anmälan på e-postadressen [email protected] eller telefon 010-358 27 17.