Övertid inom vården i Västerbotten minskar med 22 procent
Minskad övertid inom vården i Västerbotten
Region Västerbotten rapporterar en stadig minskning av övertidsarbete inom vården sedan 2022. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson har övertiden minskat med nästan 12 procent mellan 2023 och 2024, med undantag för de månader då det pågick en konflikt med Vårdförbundet. Jämfört med 2022 har övertiden inom Vårdförbundets yrkesgrupper minskat med mer än 22 procent. Inom Kommunals yrkesgrupper har minskningen motsvarat nästan 7 procent.
Positive trender trots initial ökning
Trots positiva helårstrender visade en undersökning från Sveriges kommuner och regioner, SKR, en viss ökning av övertid i Region Västerbotten under första kvartalet 2024 jämfört med samma period 2023. ”Det är lite olyckligt att man tittar på just Q1 för där har vi en liten ökning i februari, men om man tittar på helheten och över en längre tid så minskar vi och det är vi stolta över,” säger Elisabeth Karlsson. Övertid avser tid som överstiger den normala arbetstiden eller arbete under jourtid för heltidsanställda.
Strategiska åtgärder mot övertid
Regionen har aktivt arbetat för att motverka övertidsarbete, särskilt på akutmottagningen i Umeå och andra centrala vårdenheter. Åtgärder inkluderar schemaläggning av ordinarie arbetstid istället för jour, rättvis fördelning av övertid bland medarbetare, och ökat samarbete mellan olika klinikgränser. ”Att inte ha övertid inom en organisation som bedriver vård är nog i stort omöjligt – men vårt mål som arbetsgivare är att vara tydliga vad som gäller och att vårt mål är att ha så lite övertid som möjligt,” säger Elisabeth Karlsson.
Regionens insatser tycks ge resultat, och utvecklingen visar att övertidsminskningen är ett framsteg för personalens arbetsmiljö och regionens övergripande effektivitet. För mer information, se källan.