Pandemins Lärdomar Förnyar Intensivvården i Sundsvall

Intensivvården i Sundsvall fortsatt präglad av pandemi-anpassningar

Fem år efter pandemins utbrott fortsätter intensivvårdsavdelningen (Iva) vid Sundsvalls sjukhus att använda sig av metoder och lärdomar från tiden då covid-19 satte sjukvården på svåra prov. Nya arbetssätt, införda på grund av akuta behov och snabba anpassningar under pandemin, har blivit en del av avdelningens dagliga verksamhet, vilket enligt personalen ökar både effektiviteten och beredskapen.

Stärkt samarbete och framväxande roller

Under covid-19-pandemin blev samarbete och resurshantering avgörande för vårdens förmåga att hantera en ökad mängd patienter. Enligt Samuel Jakobsson, medicintekniskt ansvarig intensivvårdssjuksköterska, lärde sig personalen snabbt att hantera begränsade resurser. ”Det är fantastiskt vilken drivkraft, uppfinningsrikedom och vilja till att hitta fungerande lösningar som finns hos vårdpersonalen”, säger han. Gunilla Christensen, intensivvårdsundersköterska, understryker hur samarbetet med andra avdelningar förbättrades under pandemin: ”Samtidigt ställde alla upp något otroligt, och samarbetet med narkos och operation fungerade jättebra.”

Långvariga förändringar och tryggare vårdpersonal

Personalen på Iva i Sundsvall har fortsatt använda buklägesvård och etablerat sjukgymnasters roll, förändringar som kom under pandemin. ”Vi har idag checklistor och färdiga arbetssätt för situationer vi tidigare fick improvisera oss fram i”, säger Gunilla Christensen, och betonar att säkerheten och tryggheten i att möta framtida kriser har ökat bland vårdpersonalen.

Erfarenheterna från pandemin har lämnat en positiv inverkan på beredskapen och förmågan att snabbt anpassa arbetssätt vid akuta och föränderliga behov, vilket både stärkt vårdpersonalens förtroende för sina egna och sina kollegors förmåga att hantera kriser. Enligt Carin Mellberg, iva-sjuksköterska, har de lärdomar som dragits redan visat sig ovärderliga: ”Vi har insett att vi klarar mer än vi trodde. Det har gett oss en trygghet och en säkerhet i att vi kan hantera även riktigt svåra situationer.”

För mer information, läs originalartikeln från källan.