Patientens Fördröjda Hjärnblödningsdiagnos Anmäls av Västerbotten
Fördröjd hjärnblödningsdiagnos anmäls enligt Lex Maria
En patient i Region Västerbotten fick sin hjärnblödning diagnoserad först efter mer än en veckas vård, vilket nu har lett till en anmälan enligt Lex Maria. Patientens initiala symtom av illamående, kräkningar, och bukbesvär ledde till vård på sjukhus, men symtomen bedömdes inte ha neurologisk orsak. Först efter drygt en vecka på sjukhus upptäcktes det att patienten drabbats av en hjärnblödning, ett misstag som förmodligen förlängde vårdtiden. Anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att förbättra vårdens säkerhet och kvalitet.
Utredning och åtgärder i Region Västerbotten
Region Västerbotten har utrett händelsen noggrant och har tagit fram flera åtgärder för att förhindra liknande felbedömningar i framtiden. Malin Hamrén, chefläkare i Region Västerbotten, uppger att sådana åtgärder är en viktig del av vårdens kvalitetsarbete för att säkerställa att liknande misstag inte upprepas. ”Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs”, står det i pressmeddelandet från Region Västerbotten. Händelser av detta slag, där patienter drabbas av allvarliga risker, har ett stort allmänintresse vilket är anledningen till att regionen också sprider informationen via pressmeddelanden.
Lex Maria och hälso- och sjukvårdskvalitet
Lex Maria är en svensk lagstiftning som ålägger vårdgivare att rapportera situationer där patienter drabbas av eller riskerar allvarlig skada. Syftet med lagen är att identifiera riskområden inom vården och därigenom förbättra säkerheten och vårdkvaliteten. Enligt källan har Region Västerbotten anmält händelsen och arbetar nu med nödvändiga förbättringar. Anmälan till IVO görs för att säkerställa att vårdgivaren lär av sina fel och kontinuerligt förbättrar vården.