Psykiatrin i Västernorrland Hyllas men Väntetider Oroar
Västernorrlands Psykiatri Lovordas men Kämpar med Tillgänglighet
Den senaste Nationella Patientenkäten 2024 (NPE Psyk) visar att patienterna inom psykiatrin i Västernorrland upplever vården som god och respektfull, men tillgängligheten verkar fortsatt vara en stor utmaning. Enligt enkäten, som publicerades den 30 september 2024, är det framförallt långa väntetider som patienter klagar på, trots att det har skett förbättringar sedan föregående mätning.
Ökade Resultat för BUP i Region Västernorrland
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västernorrland rapporterar resultat över nationellt genomsnitt, och förbättringar jämfört med 2022 års mätning. Patienter och deras anhöriga är nöjda med den vård och det stöd de får när de väl etablerat vårdkontakt. Mats Gidlund, länsverksamhetschef för BUP, står bakom tillgänglighetsarbetet och säger: ”Vi arbetar strategiskt med att öka tillgängligheten på alla våra mottagningar och uppfyller vårdgarantin på 90 dagar för nybesök och behandlingsuppstart. Cirka 62 procent får nybesök inom 30 dagar och akuta besök erbjuds alltid tid samma dag eller dagen efter.”
Förbättringar inom Rättspsykiatrin och Slutenvården
Rättspsykiatrin i Västernorrland visar förbättrade resultat, speciellt inom upplevt helhetsintryck och emotionellt stöd. Kristine Lokrantz Eriksson, verksamhetschef för sluten- och öppenvårdskliniken vid Rättspsykiatriska regionkliniken, betonar vikten av fortsatt arbete för ökad patientdelaktighet. Inom den psykiatriska slutenvården för vuxna noteras också förbättringar, särskilt i information och patientdelaktighet i vårdplaner.
Utmaningar i Vuxenpsykiatrisk Öppenvård
Trots övergripande positiva resultat, ligger den psykiatriska öppenvården i Västernorrland under rikssnittet. Hans Vikström, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin, betonar att förbättringsarbeten fortgår för att uppfylla vårdgarantins krav, med tillgängligheten som ökat från 64 procent till 86 procent för första besök inom 90 dagar.
Nationell Patientenkät (NPE Psyk 2024) syftar till att kartlägga patienternas upplevelser för att förbättra vården. Resultaten från denna enkät är av stor betydelse för de pågående förbättringsarbetena i regionen för att säkerställa alla patienters välmående och tillgång till vård. För mer information om enkäten och dess resultat, klicka här.