Regeringen satsar 186 miljoner på kortare vårdköer i Västernorrland
Storsatsning på kortare vårdköer i Västernorrland – får 186 miljoner av regeringen
Region Västernorrland får 186 miljoner kronor från regeringen för att stärka tillgängligheten inom den specialiserade hälso- och sjukvården. Satsningen syftar särskilt till att minska köerna inom ortopedi, kirurgi, urologi och ögonsjukvård. Det statliga stödet, som ska användas under 2025, är en del av regeringens nationella plan på 5,9 miljarder kronor för att korta köer och öka vårdkapaciteten i hela landet, vilket gör det relevant för invånare i regionen som påverkas av långa väntetider på vård.
Flera åtgärder mot långa väntetider
Region Västernorrland har länge haft utmaningar med långa köer inom vissa vårdområden. Med det nya stödet planerar regionen flera åtgärder för att kapa köerna. Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg beskriver satsningen som en viktig insats: ”Det här är verkligen en bra hjälp för att korta våra köer och komma till en bättre nivå”, säger hon.
Maria Strandberg påpekar också att det är avgörande att skapa samsyn kring bästa lösningen för varje patient. ”Riktlinjer och gemensamma principer ska säkerställa en tillgänglig och jämlik tillgång till vården”, förklarar hon.
Tillfälliga insatser och långsiktig kapacitetsstyrning
För att snabbt kunna hantera köerna kan regionen behöva anlita mer hyrpersonal tillfälligt eller köpa vård från andra regioner och privata aktörer. Detta går delvis emot målsättningen att minska beroendet av hyrpersonal, men ses som nödvändiga punktinsatser. ”Denna insats går lite emot vårt arbete med att minska andelen inhyrd personal och öka andelen egen personal. Det är en balansgång och det är viktigt att se dessa insatser som punktinsatser och avgränsade avsteg från arbetet med att bli hyroberoende. Vi behöver alltså gasa och bromsa samtidigt”, säger Maria Strandberg.
Under hösten inleds också ett större arbete med produktions- och kapacitetsstyrning inom regionens hälso- och sjukvård. ”I det längre perspektivet blir arbetet med produktions- och kapacitetsstyrning, även kallat PKS, väldigt viktigt. Detta arbete är helt avgörande för hur vi i framtiden kommer att kunna hålla väntetiderna i vården på en rimlig nivå”, säger Maria Strandberg.
Stödet är tillfälligt och ska redovisas till staten. Oanvända medel ska betalas tillbaka. Läs mer i källan.