Region Gävleborg satsar på bolagiserade vårdcentraler till 2026

Region Gävleborg planerar bolagisering av vårdcentraler

Region Gävleborgs politiska ledning har beslutat att föreslå en bolagisering av de offentligt drivna hälsocentralerna i länet, ett initiativ som syftar till att förbättra vård och arbetsvillkor. Förslaget kommer att presenteras för regionstyrelsen den 5 november och planeras att genomföras till 2026, med regionfullmäktiges beslut som sista steg. Målet är att skapa en mer flexibel och anpassad primärvård för länets invånare.

Förbättring av primärvården och arbetsmiljön

Initiativet har flera uttalade syften. Syftet är att ”garantera en trygg och säker vård för alla invånare i länet samt att förbättra arbetsvillkoren och arbetsmiljön för vårdpersonalen,” enligt Region Gävleborg. Jennie Forsblom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, betonar hur bolagiseringen ska stärka primärvården och möjliggöra förbättringar i tillgänglighet och kvalitet. Jämförelser görs med Folktandvården, som redan drivs som ett eget bolag och anses ge viktiga lärdomar.

Ekonomisk och organisatorisk flexibilitet

Ett av de främsta argumenten för bolagiseringen är att skapa bättre ekonomiska förutsättningar och samtidigt ge hälsocentralerna större handlingsfrihet. Regionens arbete i att utveckla en god och nära vård innebär även att bolagiseringen ses som ett steg mot att uppnå en mer tillgänglig och personcentrerad vård. Patrik Stenvard (M) förklarar att ”vi tror att det här kommer att ge mer för varje skattekrona och ge en effektivare organisation till nytta för både medarbetare och patienter.”

Förslaget innebär en betydande omorganisation inom regionen, och trots att alla detaljer ännu inte är klara ska bolagiseringen leda till både ekonomisk och organisatorisk förbättring, enligt regionledningens ambitioner. Region Gävleborg strävar efter att skapa en blandning av offentligt och privat drivna hälsocentraler för att möta framtidens utmaningar och försäkra att alla invånare får nödvändig vård.

För den fullständiga artikeln, se källan.