Region Gävleborg satsar på fler gratis prostatacancertest
Region Gävleborg erbjuder ytterligare test för prostatacancer
Region Gävleborg fortsätter sin satsning på tidig upptäckt av prostatacancer genom att nu erbjuda ytterligare 500 män kostnadsfri testning inom ramen för ett pågående pilotprojekt. Det nya steget sker som en del i ett omfattande initiativ för organiserad prostatacancertestning, som även involverar flera andra regioner i Mellansverige. De som bjuds in till testningen är män födda 1962 och 1966 inom Gävleborgs län. Testet syftar till att ge fler möjlighet till tidig diagnos, vilket kan vara avgörande för behandlingsresultatet.
Nationell satsning för minskad dödlighet
Prostatacancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige, med cirka 10 000 nya fall årligen. Tidig upptäckt har visat sig vara av stor betydelse för både behandling och möjligheten att bota sjukdomen innan den sprids. Projektet i Gävleborg är en del av ett nationellt arbete för att minska dödligheten i prostatacancer, men även för att undvika att män överdiagnosticeras och överbehandlas i onödan.
– Det är en viktig fortsättning på vårt arbete med att erbjuda systematisk och kostnadseffektiv testning. Vi hoppas att detta kan ge ett konkret resultat på hur vi kan erbjuda denna testning på ett mer långsiktigt sätt i regionen, säger Jonas Vargmyr, projektledare för organiserad prostatacancertestning i Region Gävleborg.
Så går testningen till
Alla aktuella män får ett brev med erbjudande om PSA-test, ett blodprov som identifierar nivån av prostataspecifikt antigen, vilket kan ge en indikation på prostatacancer. Vid förhöjda PSA-värden erbjuds vidare undersökning med magnetkamera. Om värdet är lågt, kan möjlighet till nytt test ges efter två till sex år.
– Genom att erbjuda dessa test ger vi män en möjlighet till tidig upptäckt av prostatacancer, vilket kan leda till bättre behandlingsmöjligheter och i många fall rädda liv. Jag ser detta som ett steg mot en mer jämlik cancervård, där alla män får samma chans till tidig diagnos, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg.
Bakom projektet finns en förhoppning om att lägga grunden för ett nationellt screeningprogram i framtiden. Mer om det pågående projektet finns att läsa via källan.