Region Halland rullar ut första ellastbilen för hållbara transporter

Region Halland tar kliv mot fossilfria transporter – första ellastbilen i drift

Stora miljövinster när ellastbilen ersätter dieseldrift

har nu tagit sitt hittills största steg mot fossilfria transporter inom den tunga trafiken. Sedan några veckor tillbaka är regionens första eldrivna lastbil i drift, och maskinen kör nu transporter av sjukvårdsmaterial, hjälpmedel och textilier bland annat i Halmstadområdet. Satsningen väntas minska utsläppen markant och är en del av regionens långsiktiga hållbarhetsarbete.

– Vinsterna är stora, särskilt de miljömässiga. Det här är en vinst för hela Halland, säger Daniel Nilsson Holmquist, fordonssamordnare vid regionservice som lett arbetet med både planering och upphandling.

Ellastbilen kan spara upp till 8 800 kg koldioxid per år jämfört med en traditionell diesellastbil. Även i jämförelse med fordon som drivs på HVO, ett förnybart bränsle, ger den en minskning på cirka 2 400 kg koldioxid årligen.

Positiva erfarenheter från chaufförerna – satsning kan växa

Den aktuella ellastbilen är en av endast tre tunga lastbilar inom hela Region Hallands fordonsflotta. Arben Krasniqi, lastbilschaufför vid regionservice, är nöjd med det nya fordonet, särskilt med tanke på arbetsmiljön och hur det påverkar körningen.

– Den är stark, smidig och tyst, även med full last och släp. Det känns som en tydlig win-win: både för miljön, arbetsmiljön och körkänslan, säger Arben Krasniqi, som tidigare kört regionens HVO-drivna lastbilar.

Ellastbilen testas just nu främst inom Halmstads kommun, med en daglig körsträcka på 10–15 mil och en räckvidd på upp till 30 mil per laddning. I takt med att laddinfrastrukturen byggs ut planerar Region Halland att utöka användningen till övriga delar av länet. Redan nu finns tankar på att köpa in fler ellastbilar.

Bakom satsningen står ett omfattande arbete där Region Halland vill bli ett föredöme för hållbara transporter lokalt och nationellt. Mer om projektet finns att läsa i källan.