Region Östergötland Uppmanar: Egenvård För Att Minska Belastning På Barnakuten

Ökat tryck på länets barnakutmottagningar

Barnakutmottagningarna i upplever för närvarande ett betydande ökat tryck. Många familjer söker vård för vanliga förkylningssymtom, feber och magsjuka, vilket resulterar i långa väntetider på akutmottagningarna. Situationen är utmanande för vårdpersonalen och har lett till att barnklinikerna nu uppmanar föräldrar att istället använda sig av egenvårdsråd hemma. Denna uppmaning är särskilt aktuell i spåren av vanliga säsongsbundna infektioner som influensa, RS-virus och vinterkräksjuka.

Uppmaning till egenvård och information på 1177.se

Karin Wester, barnläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping, betonar att många infektioner kan hanteras hemma med rätt egenvård. Hon säger: ”Många vanliga infektioner går över av sig själva med rätt egenvård i hemmet. Det viktigaste är att barnet får tillräckligt med vätska och att symtomen lindras.” Föräldrar uppmanas använda febernedsättande läkemedel och avsvällande nässpray för att lindra sina barns symtom. Dessutom rekommenderas att hålla barnen borta från smittrisker som folktäta platser och personer med förkylningssymtom.

Nyckelråd för att avlasta sjukvården

Föräldrar får rådet att kontinuerligt ge sina barn vätska och energi genom exempelvis saft eller vätskeersättning. För att ytterligare underlätta andningen hos barn som lider av förkylningssymtom, föreslås koksaltsköljning och användning av nässugar. Trots detta understryker sjukvården betydelsen av att söka professionell vård om barnet uppvisar allvarliga symtom såsom andningssvårigheter eller om det allmänna hälsotillståndet är påverkat, särskilt för barn under tre månaders ålder.

För ytterligare information och specifika råd hänvisas föräldrar till att besöka källan samt 1177.se. Där kan mer detaljerade vårddirektiv hittas för att hjälpa till att lindra barnens symtom och bestämma när det är nödvändigt att söka vård.