Region Skåne stoppar hyrpersonal – satsar på fast vårdteam
Region Skåne först i landet med totalstopp för hyrpersonal i vården
Region Skåne har som första region i Sverige infört ett heltäckande stopp för inhyrning av personal inom hälso- och sjukvården. Beslutet, som successivt implementerats under 2024, omfattar nu även vårdcentraler och närsjukvårdsteam i Region Skånes egen regi. Syftet är enligt regionen att ”säkerställa en patientsäker vård och bättre arbetsmiljö för medarbetarna”. Det innebär att all bemanning nu ska ske med fast anställd personal eller genom andra interna resurser.
Ska skapa kontinuitet och trygghet för patienter och medarbetare
Region Skåne motiverar beslutet med att en hög andel inhyrd personal tidigare har lett till brister i både arbetsmiljö och patientsäkerhet. Enligt regionen riskerar tillfällig arbetskraft att skapa otrygghet bland både patienter och personal. Därför har regionen, i likhet med flera andra regioner, stegvis minskat beroendet av hyrbemanning. Nu går man alltså steget längre och genomför ett totalstopp för inhyrd personal inom hela den egna hälso- och sjukvården.
I ett uttalande säger Region Skåne att åtgärden ska leda till: ”en patientsäker vård och bättre arbetsmiljö för medarbetarna.” Initiativet kan komma att påverka cirka 1,4 miljoner invånare i regionen, där kontinuitet och tillgång på fast personal väntas förbättra kvaliteten i vårdmöten.
Regionala effekter och nationell uppmärksamhet
Som första region i Sverige med ett heltäckande hyrstopp bedöms Region Skånes beslut få stort genomslag både lokalt och nationellt. Andra regioner kan nu följa utvecklingen i Skåne för att se vilka effekter modellen får för patientsäkerhet, ekonomi och arbetsmiljö.
Beslutet kan bland annat ha betydelse för tillgängligheten i primärvården och för vårdpersonalens arbetsvillkor i Skåne, där många vårdcentraler tidigare haft svårt att rekrytera och behålla fast personal.
Mer information om beslutet och dess bakgrund finns att läsa i Region Skånes officiella pressmeddelande: källan.