Region Västernorrland Minskar Hyrbemanning med 23%

Region Västernorrland reducerar hyrbemanning

Region Västernorrland har vidtagit åtgärder för att minska användningen av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården. Under en tre månaders period, som började den 1 februari, syftade regionens första delmål till att reducera antalet inhyrda timmar med 20 procent. Enligt de senaste rapporterna har regionen lyckats minska antalet hyrtimmar med 23,1 procent vecka 18, vilket innebär att målet delvis uppnåtts. Under vecka 17 rapporterades en minskning på 5,9 procent. Enligt källan innebär dessa resultat att regionen är på rätt väg i sina ansträngningar.

Effekter och strategier bakom minskningen

Enligt Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, har flera strategier bidragit till framgången. ”Inrapporteringarna visar att det går upp och ned olika veckor och det skiljer sig också mellan sjuksköterskor och läkare men det går åt rätt håll. Alla inblandade har gjort en stark insats och jag är väldigt stolt över arbetet som har lagts ner,” säger Strandberg. Region Västernorrland har dragit lärdomar från norra sjukvårdsregionen samt från initiativ i Norrbotten och Kronoberg, vilket bidragit till att öka antalet anställda i egen regi med 35 personer före anställningsblockaden den 25 april.

Nya mål och framtida utmaningar

För att ytterligare reducera kostnaderna för inhyrd bemanning har regionen ställt in siktet på nya delmål. Dessa inkluderar en ytterligare minskning med 25 procent från den 1 maj till den 31 augusti, 35 procent till den 31 oktober, och slutligen 45 procent till slutet av 2024. Mätningen av dessa mål utgår från antal inköpta timmar vecka 6 2024, då bemanningsföretag levererade 12 539 timmar. Därmed fortsätter ansträngningarna framåt för en mer ekonomisk och stabil personalsituation inom vården såsom att tillhandahålla mer kontinuitet för patienter och en bättre arbetsmiljö. Om inte målen uppnås kan regionen behöva överväga besparingar eller till och med varsel av tjänster. Enligt Strandberg är det avgörande att ekonomin inom hälso- och sjukvården balanseras för att undvika negativa konsekvenser.