Samverkan i Sandviken minskar skolfrånvaro och väcker nationellt intresse
Samarbete sänker skolfrånvaro i Sandviken
En ny samverkansmodell mellan skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård i Sandviken har lett till minskad skolfrånvaro. Modellen, som har utvecklats i samarbete mellan Sandvikens kommun och Region Gävleborg, syftar till att ge elever med hög frånvaro bättre stöd. Genom gemensamma workshops och samverkansdagar har de olika aktörerna lärt sig mer om varandras arbetssätt och resurser. Det gemensamma arbetssättet har bidragit till att fler elever återvänder till skolan.
Strukturerat samarbete nyckeln till framgång
Den nya modellen bygger på samsyn, tydliga roller och strukturerade arbetsprocesser. En central faktor för framgång har varit att insatserna tar hänsyn till de bakomliggande orsakerna till frånvaron och fokuserar på nära samarbete mellan de aktörer som möter eleverna och deras familjer. Enligt Oskar Andersson, utredare och följeforskare hos FoU Välfärd vid Region Gävleborg, ”Hållbar samverkan kan inte forceras, det kräver tid att bygga förtroende, formulera gemensamma mål och skapa en delad förståelse innan arbetet kan omsättas i praktiken.”
Modellen sprids till fler kommuner
Intresset för modellen har varit stort, och nyligen hölls en spridningskonferens med deltagare från flera kommuner. Josefin Stübner, verksamhetsutvecklare vid Halmstads kommun, kommenterade: ”Jag imponerades av hur modiga ni varit i att dela både framgångar och utmaningar… Det här arbetet gör verkligen skillnad.” Med den positiva responsen finns möjligheten att modellen kommer att implementeras i fler kommuner, vilket kan bidra till minskad skolfrånvaro nationellt.
För mer information om modellen och det pågående arbetet, se källan.