Sjukhus i Kalmar anmäler vårdmiss efter dödligt hjärtstopp

Lex Maria-anmälan efter allvarlig vårdmiss i Kalmar

Länssjukhuset i Kalmar har gjort en anmälan enligt lex Maria efter att en EKG-undersökning uteblev, vilket uppdagades efter att en man i 60-årsåldern avled under vården. Chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund, ansvarig för anmälan, berättar att mannen inkom med ambulans till sjukhuset men att den planerade EKG-undersökningen aldrig genomfördes. Trots denna miss är det oklart om ett genomfört EKG hade kunnat förhindra hjärtstilleståndet som ledde till mannens död. Händelsen har lett till att sjukhuset nu vidtagit åtgärder för att förebygga liknande misstag i framtiden.

Betydelsen av lex Maria-anmälningar

Lex Maria är ett verktyg för att öka patientsäkerheten inom vården genom att uppmärksamma och dra lärdom av allvarliga vårdskador eller risker för sådana skador. Enligt Region Kalmar län fungerar dessa anmälningar som en del av en öppen dialog om brister inom sjuk- och tandvården, vilket är en viktig del av deras förbättringsarbete. En anmälan följs alltid av en internutredning och granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vars syfte är att säkerställa höga krav på patientsäkerhet och att förebygga framtida incidenter.

Regional patientkontakt och anmälningar

Region Kalmar har årligen över en miljon patientkontakter, och det görs mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år. Denna händelse på Länssjukhuset i Kalmar är en av dessa anmälningar och belyser de utmaningar som finns inom vården när det gäller att säkerställa att alla patienter får den vård de behöver i tid. Enligt källan är avsikten med dessa rapporter att både förbättra vården och informera de drabbade patienterna eller deras anhöriga om vad som inträffat, för att ge klarhet och möjliggöra uppföljning. Chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund betonar betydelsen av lex Maria i arbetet med att förbättra patientsäkerheten.