Södersjukhuset agerar snabbt efter legionellautbrott
Fall av legionellasmitta bekräftat på Södersjukhuset i Stockholm
Åtgärder inledda efter upptäckt smitta
Ett fall av legionellasmitta har nyligen konstaterats på Södersjukhuset i Stockholm. Händelsen uppmärksammades under veckan och har medfört att sjukhuset omedelbart satt in förebyggande åtgärder för att garantera hög patientsäkerhet och säkerställa god vattenkvalitet. Smittan kan vara allvarlig för personer med nedsatt immunförsvar, vilket gör fallet särskilt angeläget för både patienter och personal.
Enligt sjukhusets egen information har man ”inlett förebyggande åtgärder för att säkerställa en fortsatt hög patientsäkerhet och vattenkvalitet”. Detta sker som en försiktighetsåtgärd för att minimera risken för ytterligare smittspridning inom sjukhusområdet.
Legionella – risker och bakgrund
Legionella är en bakterie som vanligtvis sprids via vattensystem och kan orsaka den allvarliga lunginflammationen legionärssjuka om man andas in små vattendroppar som innehåller bakterien. Vårdtagare, sjukhuspersonal och besökare kan särskilt påverkas när smittan uppstår i vårdmiljöer där många har nedsatt motståndskraft.
Södersjukhuset är ett av Stockholms största akutsjukhus, och därför har man enligt information från ledningen snabbt agerat för att trygga miljön för både patienter och personal. Enligt sjukhuset har samtliga åtgärder ”inletts för att säkerställa en fortsatt hög patientsäkerhet och vattenkvalitet”.
För den som söker sjukvård eller arbetar på Södersjukhuset är det centralt att sjukhuset vidtar alla nödvändiga åtgärder för att identifiera och begränsa riskerna.
För mer information hänvisar RegionNyheter till sjukhusets officiella nyhetsmeddelande, som finns att läsa här: källan.