Spelproblem ökar bland gymnasiekillar i Dalarna, visar studie
Många gymnasieelever i Dalarna spelar om pengar, visar ny studie
Omfattande spelande bland unga – killar särskilt utsatta
En ny forskningsstudie visar att spel om pengar är utbrett bland gymnasieelever i Dalarna, särskilt bland killar och inom vissa lagidrotter. Undersökningen, som genomfördes av forskare vid Region Dalarna, avslöjar att två av tre killar och nästan hälften av tjejerna har spelat om pengar det senaste året. Studien omfattade en enkät med 722 gymnasieelever under vintern 2024/2025.
Viktor Månsson, psykolog och forskare vid Region Dalarna och Karolinska Institutet, beskriver resultaten som betydelsefulla för det förebyggande arbetet: ”Denna forskning kan fungera som underlag för att utveckla och förbättra preventiva insatser framöver,” säger Viktor Månsson.
Negativa konsekvenser och oroande trender
Undersökningen visar att 17 procent av killarna upplevt negativa konsekvenser av sitt spelande, såsom mindre fickpengar, ångerkänslor och minskade besparingar. Vidare uppgav 16 procent av killarna att de haft någon form av spelproblem. Resultatet visar också att spelproblem är vanligast bland killar över 18 år, där över 80 procent har spelat om pengar och förekomsten av spelproblem är tre gånger högre än hos yngre killar (30 procent jämfört med 10 procent).
Spelvanorna skiljer sig mellan könen. Medan tjejers spelande i första hand begränsas till bingo och lotterier och sker mer sällan, spelar killar oftare och på fler olika spelformer – både på nätkasinon, odds samt lotteriinslag i datorspel. Det förekommer också att killar satsar andra värdesaker, exempelvis virtuella föremål (skins) eller kryptovalutor.
Idrotten kan vara riskfaktor
Forskarna fann även att elever som ägnar sig åt vissa lagidrotter oftare rapporterar spelproblem än de som idrottar individuellt eller inte alls. Studien, som tagits fram i samarbete med Karolinska Institutet och Region Stockholm, blir en viktig grund för framtida insatser i regionen kring ungas spelvanor.
För den som vill fördjupa sig finns rapporten tillgänglig på regiondalarna.se. Läs mer i källan.