Storsatsning rensar spöknät och tinor från Hallands hav
Storsatsning på att rensa Hallands havsbottnar från spöknät och tinor
Ett omfattande projekt för att rädda livet i havet pågår nu längs Hallands kust. Under vintermånaderna har över 100 förlorade hummertinor och 1000 meter garn bärgats från havsbotten, ett arbete som bedrivs av yrkesfiskare i samarbete med Region Halland, Jordbruksverket, Vatten- och havsmyndigheten och Göteborgs Universitet. Projektet är särskilt relevant för regionens invånare då det bidrar till att förbättra havsmiljön och minska lidandet bland marina djur.
Spökfiske hotar havets djurliv och ökar med fritidsfisket
Problemet med spökfiske – förlorade fiskeredskap som fortsätter att fånga djur år efter år – har vuxit, särskilt med fler fritidsfiskare längs kusten. Yrkesfiskare som Uno Hellner i Lerkil, en av nio deltagare i projektet, har under vintern dragit upp 18 burar och flera meter garn. ”De är gjorda av järn med plast över så de håller sig många år innan de går sönder. Sen är det grovt garn i nylon som håller jättemånga år och det är ju inte bra för havet och djurlivet. Så det känns ju bra att få upp dem”, säger Uno Hellner.
Clas Rosander, lokal projektledare i Kungsbacka, Lerkil och Bua, poängterar de allvarliga konsekvenserna för djurlivet: ”Det hemska är ju djurplågeriet, att de ligger där och fiskar år efter år och att det går in nya humrar och dör inne i burarna. Det är förfärligt när man blir klar över att det går till på det sättet.”
Teknik och återvinning i miljöarbetet
Projektet, som pågår under 2024 och 2025, använder bland annat undervattenrobotar (ROV) för att lokalisera och ta upp spöknät och tinor. Efter insamling körs redskapen till återvinningen i Sotenäs där plasten försöker ges nya användningsområden, trots praktiska och ekonomiska utmaningar. ”Man försöker hitta användningsområde för plasten som är i spökredskapen, men det är inte så lätt. Varje process kostar pengar och då blir till exempel skorna eller segelbåtarna, eller vad man nu förvandlar det till, också dyrare”, säger Clas Rosander.
Projektet är medfinansierat av Europeiska Unionen och är ett viktigt steg mot en renare och friskare västkust. Läs mer på källan.