Strejken i Umeå slår hårt mot sjukvården i norr

Vårdförbundets strejk påverkar norra Sveriges vård

Den pågående strejken från Vårdförbundet vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå har orsakat betydande påverkan på sjukvården i hela den norra regionen. Strejken, som inleddes den 4 juni 2024, berör invånare och patienter i Västernorrland och de närliggande länen. Anledningen till detta är strejkens omfattande konsekvenser för vårdkedjan, särskilt för patienter med cancer.

Omfattande konsekvenser för vårdkedjan

Vårdförbundets åtgärder har lett till att vårdkedjan för cancerpatienter riskerar att brytas. Den minskade operationskapaciteten för ortopedisk kirurgi innebär längre väntetider och drabbar både barn och vuxna som behöver akut behandling. ”Konsekvenserna är många, både lokalt, regionalt och nationellt. Våra svårt sjuka patienter riskerar att få en försämrad vård då hela vårdkedjan i norra Sverige påverkas – från att du söker vård till diagnostik och behandling”, säger Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i .

Utmaningar under sommarperioden

Sommaren är redan en utmanande period för personalbemanning, och strejken försvårar ytterligare arbetet med att garantera patientsäkerheten samtidigt som semestrar säkerställs. Regionernas analys visar att strejken kan leda till att patientvård försenas eller tillfälligt avbryts. ”Vårt främsta fokus ligger i att behålla patientsäkerheten och att samtidigt ge alla medarbetare deras välförtjänta semester. Tyvärr ser vi att Vårdförbundets strejk riskerar påverka stora patientgrupper och även vår gjorda sommarplanering”, förklarar Strandberg.

Den norra sjukvårdsregionen omfattar flera län, inklusive Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland, med en befolkning på 902 000 invånare. Regionen, med sitt centrum i Umeå, bedriver avancerad vård och har nu en utmaning i att hantera strejkens effekter på sina resurser och patienter. För mer information, se den ursprungliga källan.