Studie i Kalmar: Forskning Minskar Barns Delirium Efter Narkos

Ny forskning belyser postoperativt delirium hos barn

Forskning vid Linköpings universitet visar att mellan 10 och 30 procent av barn som genomgår narkos för operationer kan vakna i ett tillstånd känt som postoperativt delirium, vilket i folkmun ofta beskrivs som att de ”vaknar för tidigt”. Studien, som omfattade 480 barn, är av stor betydelse för vårdgivare i Region Kalmar där resultatet kan hjälpa till att förbättra patientvård och förhindra obehagliga upplevelser för barn och deras föräldrar.

Orsaker och förebyggande åtgärder

Jenny Ringblom, doktorand vid Linköpings universitet och intensivvårdssjuksköterska vid Länssjukhuset i Kalmar, leder studien. Hon förklarar att risken för postoperativt delirium minskar om barnet får sova längre efter operationen. ”Det gäller att inte störa barnet,” säger Ringblom. Dessutom uppstår tillståndet oftare hos barn som sövts med gas via mask jämfört med intravenös medicinering. Förberedelser och rätt nivå av information till barnen kan också minska riskerna, och vissa fall kan kräva lugnande medicin.

Ringblom påpekar att det är avgörande att skilja mellan smärta och delirium för att kunna ge rätt behandling. ”Smärta behandlas med smärtstillande. Postoperativt delirium är bäst om det kan förebyggas, men annars behandlas det med en låg dos sömnmedel – barnet somnar om och vaknar sedan i sitt vanliga jag,” förklarar hon.

Föräldrars upplevelser och stöd

Föräldrar kan uppleva postoperativt delirium hos sina barn som skrämmande och oväntat. Information på förhand och närvaro av vårdpersonal underlättar hanteringen av situationen. Enligt forskningen kan upplevelsen av att inte kunna kommunicera med sitt barn leda till maktlöshet hos föräldrarna.

Jenny Ringbloms avhandling, ”Emergence Delirium in Children: Assessment, Associated Factors and Experiences,” kommer att diskuteras vidare vid en disputation den 14 mars på Länssjukhuset i Kalmar. För mer information, se originalartikeln på Region Kalmar.