Studie: Sveriges Pandemistrategi Påverkade Inte Antikroppsnivåer
Pandemistrategin hade ingen effekt på antikroppsförekomst
En ny studie från Region Kronoberg och Umeå universitet visar att Sveriges pandemistrategi att undvika lockdown inte påverkade utvecklingen av antikroppar mot covid-19. Studien, som pågått från mars 2020 till juni 2022, analyserade över 20 000 blodgivarprover vid Växjö Centrallasarett. Resultaten tyder på att Sveriges antikroppsnivåer överensstämmer med länder med striktare restriktioner som Österrike och USA. Forskningen har stor relevans för framtida pandemihantering.
Ungdomar och vissa blodgrupper uppvisade högre antikroppsnivåer
Studien, ledd av Annika Petersson och Kim Ekblom, undersökte också hur antikroppsutvecklingen varierade med faktorer som ålder, kön och blodgrupp. Enligt källan säger Kim Ekblom, överläkare vid klinisk kemi och docent vid Umeå universitet: ”Antikroppar spelar en viktig roll för förmågan att skapa ett bra immunologiskt svar vid infektioner.” Resultaten visade att yngre individer generellt uppvisar högre antikroppsnivåer, medan de med bladgrupp AB och Rh-negativa individer hade lägre nivåer. Detta kan antyda att immunfösvar i dessa grupper är mindre anpassade för att bekämpa SARS-CoV-2.
Långvarig immunitet hos stora delar av befolkningen
Trots att antikroppsnivåerna tenderade att minska något snabbare hos äldre personer, kvinnor och vissa blodgrupper, kvarstår de i kroppen under lång tid. Detta indikerar en varaktig immunitet hos många individer. Studien är unik med sitt stora urval och långa tidsram, vilket gör den särskilt värdefull. Annika Petersson, försteförfattare till studien, påpekar att resultaten kan bidra med ”värdefull kunskap om hur SARS-CoV-2-antikroppar varierar och kvarstår i olika delar av befolkningen.” Fynden kan användas för att förbättra strategier för att övervaka och förstå samhällsimmunitet, vilket kan hjälpa i hanteringen av framtida pandemier.