Sundsvall Kliniks Nya Metoder för Ätstörningar Ger Positiva Resultat

Framsteg i Behandling av Ätstörningar i Sundsvall

Sjukhuset i Sundsvall, en av få enheter i Sverige med nationell högspecialiserad vård (NHV) för allvarliga ätstörningar, har rapporterat positiva resultat i behandling av patienter. Under perioden 2024 till början av 2025 har 27 patienter behandlats vid kliniken och majoriteten har visat betydande förbättringar i sin sjukdom. Enligt Magnus Sjögren, verksamhetschef för NHV vid sjukhuset, har ”85 procent minskat sina ätstörningsbeteenden, 81 procent rapporterar färre ätstörningssymptom och ännu fler har uppnått viktstabilisering.”

Strukturerade Behandlingsmetoder

NHV i Sundsvall tillämpar ett strukturerat vårdprogram med flera behandlingsfaser, där evidensbaserade metoder som näringsrehabilitering, fysioterapi och psykoterapi ingår. Behandlingskonferenser hålls regelbundet för att anpassa vården efter individens behov. Magnus Sjögren betonar att ”eftersom ätstörningar är en av de mest allvarliga psykiatriska sjukdomarna behöver vården vara både intensivt terapeutisk, relationell och motivationsbaserad.”

Samtal med psykologer och terapeutiska metoder som compassionfokuserad terapi används för att stärka patienternas självkänsla och minska självkritiken. Gruppen genomför också aktiviteter som syftar till att förbereda patienterna för livet efter behandlingen, såsom recoveryfokuserade samtal och matlagningsövningar.

Utmaningar och Patientupplevelse

Behandlingen av patienter med svåra ätstörningar innebär ofta stora utmaningar. I vissa fall kan tvångsåtgärder vara nödvändiga som en sista utväg för att skydda patienternas liv och hälsa. En patientenkät visade dock att majoriteten av patienterna kände sig delaktiga och trygga. Enlig källan, uppger 88 % av patienterna att de känner sig delaktiga i sin vård, och 77 % anser sig väl informerade och trygga med personalens bemötande.

Magnus Sjögren poängterar vikten av att patienter med ätstörningar söker hjälp i tid, då kliniken erbjuder stöd och behandling även för de mest sjuka. ”Vi vill verkligen uppmana alla som kämpar med en ätstörning att söka hjälp”, säger Sjögren.