Sundsvalls Hälsocentral Stärker Insats mot Psykisk Ohälsa
Psykisk ohälsa bemöts med förstärkt team i Sundsvall
På Hälsocentralen Centrum i Sundsvall har man förstärkt sin personalstyrka med en ny specialistsjuksköterska inom psykiatri för att möta den ökande psykiska ohälsan i regionen. Genom denna satsning hoppas man kunna erbjuda patienter en snabbare bedömning och förkorta väntetiderna till behandling. Projektet startade tidigare i år och har redan visat på positiva effekter.
Utökad personalstyrka och valmöjligheter för patienter
Enhetschef Helena Parment Isaksson förklarar att hälsocentralens psykosociala team nu inkluderar två kuratorer, en psykolog, en rehabkoordinator och den nyanställda specialistsjuksköterskan Helen Sjöstedt. ”Vi har anställt två personer och nu består teamet av en psykolog, två kuratorer, en rehabkoordinator och en specialistsjuksköterska inom psykiatri, som är en helt ny tjänst,” säger Parment Isaksson.
En ny funktion i hälsocentralens telefonsystem TeleQ gör det möjligt för patienter att uppge att deras ärende gäller psykisk ohälsa. Helen Sjöstedt, den nya specialistsjuksköterskan, ringer upp patienterna och gör en triagering för att snabbt kunna hjälpa dem vidare.
Effektiva lösningar och förebyggande arbetssätt
Helen Sjöstedt förklarar att hennes roll är väsentlig för att minska väntetiderna genom att fördela ärendena till rätt kollega inom teamet. ”Det kan bli ganska långa samtal om många olika slags problem. Jag gör en första bedömning och hjälper patienterna vidare,” säger hon.
Målet med denna metod är inte bara att förkorta väntelistan till psykologisk behandling utan också att ge stöd vid rätt tillfälle för att förebygga allvarligare psykisk ohälsa. ”Ibland är det någon att prata med som behövs allra mest vid tillfället. Jag har gott om tid för patienten som kan prata av sig och på så sätt få hjälp att hantera de problem den drabbats av,” säger Sjöstedt.
Initiativet visar på en vilja att förbättra vården för patienter med psykisk ohälsa i Region Västernorrland, vilket är särskilt relevant med tanke på den ökade belastningen på vården. Mer information finns i källan.