Sundsvalls sjukhus revolutionerar strokevård med ny behandling
Sundsvalls sjukhus erbjuder nu avancerad strokevård
Från och med den 1 september kan patienter med stroke som beror på blodpropp i hjärnan få avancerad trombektomibehandling vid Sundsvalls sjukhus. Den första behandlingen genomfördes med lyckat resultat och innebär snabbare vård för patienter som tidigare skickats till Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Detta initiativ syftar till att förbättra vårdkvaliteten och jämlikheten bland strokepatienter i regionen.
Samverkan för snabbare behandling
Trombektomi, en procedur för att manuellt ta bort blodproppar ur hjärnan, tillgängliggörs nu i Sundsvall genom samarbete mellan NUS, sjukhusets PCI-team och andra regionale vårdfunktioner. Fredrik Björck, verksamhetschef för kliniken för geriatrik, neurologi och rehabilitering, betonar vikten av snabb behandling: ”När en person får en stroke på grund av en blodpropp i hjärnan ges propplösande behandling men i vissa fall måste blodproppen tas bort manuellt, så kallad trombektomi. Vi har hittills skickat trombektomifall till Umeå men behandlingen går nu i valda fall att utföra även i Sundsvall.”
Under uppstartsfasen kommer en neurointerventionist från Umeå att flygas in vid behov, vilket kortar transporttider och potentiellt förbättrar överlevnads- och tillfrisknandersgraden.
Viktig utveckling för Västernorrlands vård
Elina Backlund Arab, ordförande i Region Västernorrlands hälso- och sjukvårdsnämnd, framhäver att detta initiativ är en resultat av flera års arbete inom regionpolitiken. ”Det här är något som politiken har beslutat om och arbetat för under flera års tid, därför är det extra efterlängtat och glädjande att vi nu kan erbjuda den här tidskritiska vården för strokepatienter i Västernorrland. Det här kommer att ha en stor betydelse för generationer av våra länsmedborgare,” säger hon.
Efter tio behandlingar planeras en utvärdering av vårdkvalitet och ekonomisk effektivitet. Det utreds även om trombektomifall från Sollefteå ska styras till Sundsvall för att minska behandlingstiden.
För detaljerad information om utvecklingen kan du läsa mer i den ursprungliga artikeln på källan.