Ungdomsenkät i Östergötland avslöjar omfattande våldsutsatthet
Våld bland ungdomar i Östergötland kartläggs
En av fyra ungdomar i Östergötland har enligt den senaste ungdomsenkäten ”Om mig” blivit utsatta för psykiskt våld, medan över 25 procent av gymnasieflickorna även uppger sig ha blivit utsatta för sexuellt våld. Enkätundersökningen, som utförs årligen i regionen, syftar till att öka förståelsen för våldsutbredningen och bidra till effektiva förebyggande åtgärder.
Enkäten, genomförd av Region Östergötland i samarbete med länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland, fokuserar i år särskilt på våldsutsatthet bland ungdomar i årskurs 8 och år 2 på gymnasiet. Data visar att pojkar oftare blir utsatta för fysiskt våld än flickor, men att psykiskt våld är lika vanligt bland båda könen. Hanna Henriksson, regional samordnare, säger: ”Våld är tyvärr en del av många ungdomars vardag. För att förebygga krävs kunskap om hur utbredd utsattheten är för olika typer av våld bland ungdomar i Östergötland.”
Cybervåld och könsskillnader i syn på sex
Sociala medier har blivit en ökande arena för våldsuttryck. Var femte flicka och var tionde pojke har upplevt negativ exponering på nätet, där känsliga bilder spridits utan deras samtycke. Speciellt bland gymnasietjejer är det relativt vanligt att bli övertalad att delta i sexuella handlingar online. Vitt skilda attityder kring sex och sexualitet kan ses i enkätsvaren, där tjejer oftare får information från vänner eller familj, medan pojkar i högre grad vänder sig till pornografi.
Nödvändiga åtgärder och framtida diskussioner
Trots att viss förbättring i ungdomarnas psykiska hälsa märks sedan pandemin, finns det fortfarande allvarliga könsrelaterade skillnader inom området. Könsnormer, som ”machokultur” och utseendepress, pekas ut som några av huvudfaktorerna bakom dessa skillnader. Enligt Hanna Henriksson kan detta leda till att med fler pojkar lider i tysthet än vad statistiken visar.
Den 24 april hålls ett webbinarium för att diskutera dessa resultat och utbyta strategier för hur våldsutsattheten kan motverkas lokalt i regionen. För mer information om enkäten och eventet, besök här.