Vårdbrist i Kalmar: Fördröjd diagnos leder till lex Maria-anmälan
Allvarlig vårdbrist leder till lex Maria-anmälan
En lex Maria-anmälan har gjorts av Inger Landgren, chefläkare i primärvården, efter en fördröjd röntgenundersökning som resulterade i att en patient diagnostiserats med spridd lungcancer. Enligt källan inträffade händelsen efter att en kvinna i 80-årsåldern sökt vård på grund av andfåddhet.
Bristande uppföljning ledde till fördröjd diagnos
Patienten genomgick en initial lungröntgen, och röntgenläkaren rekommenderade en kontrollröntgen. Men eftersom detta förslag inte följdes upp, gick det tio månader innan en ny röntgen utfördes. När den slutligen genomfördes upptäcktes en spridd lungcancer, vilket belyser vikten av snabb uppföljning och korrekt handläggning inom vården. Region Kalmar län vidtar nu åtgärder för att förhindra att liknande misstag inträffar i framtiden.
Åtgärder för ökad patientsäkerhet
Inger Landgren har med anmälan lyft fram vikten av ett förebyggande förhållningssätt för att stärka patientsäkerheten. Region Kalmar län arbetar öppet med alla lex Maria-anmälningar som en del av sitt arbete för att förbättra patientsäkerheten och förhindra upprepade misstag. Enligt lag krävs att vårdinstitutioner gör en intern utredning efter en lex Maria-anmälan. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen för att bedöma om de åtgärder som planeras är tillräckliga för att upprätthålla en hög nivå av säkerhet.
Omkring 40 till 50 lex Maria-anmälningar görs årligen av Region Kalmar län, som totalt har över en miljon patientkontakter per år. Enligt chefläkare Landgren är målet att dra lärdom av inträffade händelser och erbjuda klarhet till drabbade patienter och deras anhöriga om vad som har inträffat.