Västerbotten Förbättrar Vård Efter Riskfylld Fördröjning

Patient utsattes för ökad risk – blodförtunnande behandling fördröjdes

En patient på Västerbottens läns hälsocentral utsattes för en ökad risk för stroke då blodförtunnande läkemedel inte sattes in omedelbart vid kontroll av patientens hjärt-kärlsjukdom. Händelsen ledde till att gjorde en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, vilket syftar till att säkerställa förbättringar i vården genom lärande av misstag.

Vid en rutinmässig kontroll av patientens blodtryck noterades en oregelbunden hjärtrytm genom EKG. Patienten avsågs följas upp via telefon en vecka senare, men skickades hem utan den nödvändiga blodförtunnande behandlingen. Det var först när en annan vårdenhet noterade detta som patienten kontaktades och nödvändig medicinering och uppföljning infördes.

Åtgärder för att förhindra upprepning

Region Västerbotten har utrett händelsen och implementerat åtgärder för att förhindra liknande framtida misstag. Chefläkare Sonia Sundqvist betonar vikten av Lex Maria-anmälningar som ett verktyg för att öka säkerheten inom vården: ”Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.”

Regionens anmälan understryker vikten av att reagera snabbt på oregelbundna EKG-resultat och att förhindra att patienter lämnas utan nödvändig medicinering.

Lex Maria skapar säker vård

Lex Maria-lagstiftningen ställer krav på vårdgivare att anmäla allvarliga händelser där patienter kan ha drabbats av eller riskerat skada. Den syftar till att öka vårdkvaliteten genom att lärdomar dras från incidenter och liknande händelser. Region Västerbottens beslut att öppet kommunicera denna händelse understryker ett engagemang för öppenhet och ständig förbättring av vårdkvaliteten.

Mer information om händelsen och regionens åtgärder kan läsas i källan.