Västerbotten Stärker Vårdens Förtroende – Trots Sjukhusutmaningar
Ökat förtroende för sjukvården i Västerbotten
Enligt den senaste ”hälso- och sjukvårdsbarometern” har västerbottningarnas förtroende för hälso- och sjukvården ökat, med fler invånare som upplever att de har tillgång till den vård de behöver. Undersökningen, genomförd i samarbete med Sveriges kommuner och regioner, visar att Västerbotten har ett av de högsta resultaten i landet. ”Det är positivt med ett ökade förtroendet totalt, det vill vi förvalta och stärka i alla våra verksamheter”, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Förtroendet för sjukhusen minskar
Trots det ökade förtroendet som helhet, visar barometern på en svagt nedåtgående trend i förtroendet för regionens sjukhus. Även om Västerbotten fortfarande ligger över rikssnittet har siffran sjunkit från 80 procent 2021 till 71 procent 2024. ”Vår utmaning är att förbättra tillgängligheten och utveckla vården för att öka förtroendet för sjukhusen”, fortsätter Elisabeth Karlsson. Väntetider till besök och behandling på sjukhus bedöms endast som rimliga av 49 procent av invånarna, vilket är lägre än rikssnittet på 53 procent.
Positiv attityd till digitala tjänster
Västerbottningarna har visat sig vara positiva till digitala vårdlösningar. Enligt undersökningen är 79 procent av invånarna positiva till e-tjänsterna på 1177.se, vilket är en av de högsta andelarna i landet. ”För utvecklingen av 1177 är det viktigt och glädjande att våra invånare är digitala”, säger kommunikationsdirektör Malin Åberg. Detta stödjer utvecklingen av ännu fler digitala tjänster, vilket kan förbättra både tillgängligheten och vårdupplevelsen för invånarna.
För mer detaljer om undersökningen och dess resultat, besök Sveriges kommuner och regioners webbsida eller se den fullständiga rapporten via källan.