Västerbottningar avråds från antibiotika vid turistdiarré

Västerbottningar uppmanas att undvika antibiotika vid turistdiarré

Resenärer från Västerbotten och resten av landet varnas nu för risken att få med sig antibiotikaresistenta bakterier hem från resan. Smittskyddsläkare betonar vikten av att undvika onödig antibiotikabehandling vid turistdiarré, då resistenta bakterier är ett växande problem på flera populära turistmål, enligt . Rekommendationerna kommer inför sommarsäsongen då många reser utomlands.

Ökad risk för resistenta bakterier vid utlandsresor

”När vi reser ökar risken att utsättas för bakterier och andra mikroorganismer än vad vi är vana vid. Det betyder inte att antibiotika är lösningen. Det är problematiskt när antibiotika används i onödan, eftersom det bidrar till att bakterier blir resistenta. Det gör att framtida livsnödvändiga behandlingar blir svårare eller omöjliga att genomföra”, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare och ordförande för Strama i Region Västerbotten.

Resistenta tarmbakterier har enligt Region Västerbotten ökat kraftigt i Europa det senaste året. Även om dessa bakterier förekommer i Sverige, är risken särskilt stor på utlandsresor.

Västerbotten har lägst antibiotikaförskrivning i landet

Region Västerbotten är en av fyra regioner som klarar målet om högst 250 antibiotikarecept per 1000 invånare per år. Trots det uppmanar Therese Thunberg till fortsatt försiktighet: ”I Västerbotten har vi lägst förskrivning i hela landet, men även vi behöver jobba för att säkerställa att vi ger rätt typ av antibiotika till rätt patient.”

Thunberg rekommenderar resenärer att förebygga turistdiarré genom god handhygien, genomstekt eller kokt mat och vatten på flaska. Den som drabbas av magsjuka kan få hjälp av svensk sjukvårdsrådgivning även utomlands på telefonnummer +46 771-11 77 00.

Läs mer om regionens rekommendationer och antibiotikaresistens i källan.