Växjö-satsning förbättrar livskvalitet för patienter med hembesök

Hemsih-projekt i Växjö erbjuder hembesök för patienter

Medicinska dagsjukvården i Växjö har sedan hösten 2023 initierat ett projekt som förbättrar vården för patienter med blodsjukdomar genom hembesök. Projektet, känt som Hemsih (Hematologisk sjukvård i hemmet), riktar sig till patienter som är särskilt påverkade av sin sjukdom och den behandling de genomgår. Detta initiativ ämnar inte bara minska de frekventa sjukhusbesöken utan även att höja patienternas livskvalitet genom att erbjuda vård i bekvämligheten av deras egna hem.

Effektivare vård på patientens villkor

Projektet har snabbt börjat leverera resultat med närmare 60 hembesök utförda av sjuksköterskorna Cim Gren, Emelie Wilson och Sara Ljungström. Dessa besök innebär regelbundna blodtransfusioner och cytostatikabehandlingar som kan ges både via injektion och intravenöst. ”Mycket sjukvård kan ges i hemmet på ett patientsäkert sätt, där vi till exempel har möjlighet att ge blodtransfusioner och cytostatika både som injektion och intravenöst. Ofta gör vi flera insatser under ett besök såsom provtagning eller annan behandling,” säger Cim Gren, enligt källan.

Förutom att underlätta vården för patienter med långa resvägar är hembesöken del av en billigare och mer flexibel vårdmodell som också minskar infektionsrisken hos denna särskilt utsatta patientgrupp. Emelie Wilson betonar, ”Men det är såhär vi vill jobba. Det ligger i tiden mot omställningen till nära vård. Det blir mer på patientens villkor”.

Samarbete och utbildning av vårdpersonal

Hemsih samarbetar också med den kommunala hemsjukvården för att ytterligare förbättra vården. Den kommunala vårdpersonalen utbildas i att hantera specifika läkemedel och injektioner, vilket minskar behovet av sjukhusbesök för rutinbehandlingar. Projektet strävar efter att utvidga detta samarbete till primärvården i regionen, vilket ytterligare skulle stärka nätverket av stöd runt patienter med blodsjukdomar. Samtidigt ger tekniska framsteg som Nova home board sjuksköterskorna tillgång till journaler och möjligheten att hantera frågor effektivt och säkert i patientens hem, vilket Sara Ljungström beskriver som avgörande för tryggheten i arbete utanför sjukhuset.