Växjö sjukhus får toppbetyg för sin sepsisvård
Växjö sjukhus får positivt omdöme efter nationell granskning av sepsisvård
Styrkor identifierade i vård och organisation
Växjö sjukhus har fått goda omdömen för sitt arbete med sepsisvård efter att ha deltagit i nationella projektet Säker sepsisvård under våren 2025. Projektet syftar till att förbättra vården och öka patientsäkerheten vid hantering av allvarlig sepsis och septisk chock – livshotande tillstånd som varje år drabbar upp till 70 000 personer i Sverige.
Granskningen genomfördes av ett tvärprofessionellt team som besökte sjukhuset för verksamhetsgenomgång och intervjuer. Sjukhuset hade dessförinnan gjort en omfattande självvärdering av sepsisvården för både barn och vuxna inom primärvården, ambulanssjukvården och sjukhusvården. Enligt granskningsteamet fungerar flödet genom vårdkedjan väl, och medvetenheten om sepsis bland personalen är hög. Det pågår ett långsiktigt och strukturerat arbete för att öka kunskapen om sepsis, vilket märks i det omfattande informationsmaterial som finns tillgängligt.
”Nu fick vi bekräftat att vi gjort många bra saker över tid men också insikten att bra kvalitet innebär att man inte kan sitta nöjd med det man gjort utan att det alltid finns potential att förbättra ytterligare,” säger Pär Lindgren, chefläkare.
Fortsatt utveckling och tydliga fokusområden framåt
Trots det goda omdömet har granskningen pekat ut flera utvecklingsområden. Region Kronoberg sätter särskilt fokus på att säkerställa tidig kontakt med infektionsläkare vid misstänkt sepsis, förbättra informationen till patienter och anhöriga samt införa sepsislarm för barn enligt nationellt vårdprogram. Det ska också bli tydligare vem som har det övergripande patientansvaret och förbättrad övervakning av patienter på akuten.
Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger: ”Det är glädjande att Växjös sepsisvård får ett så gott omdöme. Den här typen av extern granskning är ett värdefullt verktyg för att identifiera förbättringsmöjligheter.”
Kristofer Soldan, överläkare på infektionskliniken, betonar vikten av fortsatt kompetensutveckling och samarbete: ”Vi fortsätter också arbetet med att implementera vårdförloppet för sepsis och vårdprogrammet för sepsis hos barn.”
Läs mer i originalartikeln.