VR-teknik minskar aggressivitet inom rättspsykiatrin i Växjö

VR-teknik visar lovande resultat inom rättspsykiatrin i Växjö

En ny avhandling från Lunds universitet visar att virtual reality (VR) kan bidra till minskad aggressivitet hos patienter inom rättspsykiatrisk vård. Studien, ledd av Fernando Renee González Moraga, legitimerad psykolog vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, pekar på både positiva effekter och viktiga etiska aspekter vid användning av VR-teknik i säkerhetsklassad vård. Resultaten är särskilt relevanta för patienter och vårdpersonal i Kronobergs län och kan få genomslag i framtida behandlingar.

VR-baserad träning för känsloreglering

Projektet har genomförts i nära samarbete med forskare, vårdpersonal och patienter i Växjö. I den VR-baserade behandlingen utsätts patienterna för konfliktsituationer och känsloladdade scenarier i en interaktiv miljö. Syftet är att de, under trygga förhållanden, ska träna på att känna igen och hantera ilska, stå emot impulser och bemöta provocerande beteenden utan att reagera aggressivt. ”Med hjälp av VR kan vi skapa behandlingssituationer som tidigare varit svåra att återskapa i verkligheten”, säger Fernando González Moraga.

Behandlingsmetoden är tänkt som ett komplement, inte ersättning, till befintliga metoder och kan vara särskilt användbar för patienter som har svårt att ta till sig traditionell samtalsterapi.

Etiska överväganden och patientmedverkan

I sin avhandling har Fernando González Moraga genomfört fem delstudier och undersökt både patienters och personalens erfarenheter. Många upplever VR som meningsfullt, men resultaten kan variera mellan individer. ”När vi använder VR i rättspsykiatrisk vård måste det alltid ske med stor etisk medvetenhet. Det är avgörande att behandlingen är frivillig, att patienterna ger sitt informerade samtycke och att de upplever innehållet som meningsfullt – aldrig som något påtvingat”, säger Fernando González Moraga.

Metoden som utvecklats i Växjö väcker även internationellt intresse. ”Det är glädjande att vi i bidrar till att utveckla framtidens rättspsykiatriska vård. Det visar på styrkan i att kombinera kliniskt arbete med forskning”, säger Tina Fogelklou, rättspsykiatrichef vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

För mer information, se originalartikeln hos Region Kronoberg.