Dalaforskare kartlägger synproblem hos ultramaratonlöpare

Forskare i Dalarna utreder ovanlig synpåverkan hos ultramaratonlöpare

Ett forskarlag med koppling till har fått 200 000 kronor i forskningsanslag från Ögonfonden för att undersöka det sällsynta tillståndet ultramaratoninducerat kornealödem (UMIK). Bakgrunden är att löpare, cyklister och skidåkare som deltar i extrem uthållighetsidrott ibland drabbas av övergående dimsyn – något som nu studeras närmare i samband med UKA PAIN, ett ultramaratonlopp i Älvdalen.

Symtom och osäkerhet kring orsaker

UMIK innebär att hornhinnan i ögat svullnar under långa uthållighetslopp, vilket ger suddig syn. Symtomen försvinner oftast inom ett dygn efter tävlingen, men de bakomliggande orsakerna och eventuella långtidsrisker är fortfarande oklara. Björn Lindström, ögonläkare vid Falu Lasarett och forskare, leder arbetet och förklarar projektets syfte: ”Vi vill ta reda på vad som händer med ögats hornhinna under extrem uthållighetsidrott”.

Forskargruppen har i år genomfört ögonundersökningar på frivilliga UKA PAIN-deltagare, både före och efter målgången i Älvdalen, för att upptäcka förändringar i hornhinnan. Avsikten är att förstå varför tillståndet uppstår och om det kan förebyggas. ”Vi vet att tillståndet orsakar problem för såväl motionärer som elitidrottare, men vi vet väldigt lite om varför det uppstår, och om det går att förebygga”, säger Björn Lindström.

Forskningen inspirerad av fall i Dalarna

Intresset för UMIK uppstod efter att Lindström som jourhavande ST-läkare i Dalarna mötte en patient med kraftig men tillfällig synnedsättning under Ultravasan. Sedan dess rapporteras årligen liknande fall, särskilt i samband med Vasaloppets olika grenar, även om tillståndet fortfarande är nästan okänt utanför ultramaratonkretsar. Forskningsinsatsen i Älvdalen lockade fler deltagare än väntat: ”Vi hoppades på att få undersöka cirka 60 personer men det blev så många som 84 stycken löpare som slutligen genomgick alla undersökningar vilket var över förväntan”, säger Björn Lindström.

Projektet finansieras även av Centrum för idrottsforskning och Region Dalarna. Resultaten väntas bidra till ökad kunskap och vård för extremidrottare i regionen. Läs mer i källan.